skip to Main Content
0895728928 info@pixysoft.eu
Fuchsia или операционната система, която може да замени Android.

Fuchsia или операционната система, която може да замени Android.

През 2016 година Google започна работата върху нова операционна система с кодово име Fuchsia. Новата ОС вече има потребителски интерфейс с име Armadillo UI.

Популярният уеб-сайт Ars Technica компилира Armadillo от сорс кодовете и показа видео, демонстриращо външния вид на интерфейса. Засега това са само начални ескизи и навярно външният вид на ОС Fuchsia ще се промени, но още сега можем да си съставим впечатление за възможностите на новата операционната система.

За разлика от Android и Chrome OS, Fuchsia не се базира на Linux ядрото, а използва разработеното от Google собствено ядро с име Magenta. Според публикуваната в сайта на Google документация, Magenta е специално създадено за безпроблемна работа с най-различни устройства – смартфони, таблети и компютри с „периферия с крайни изчислителни действия“. Интерфейсът и приложенията за Magenta се създават с помощта на Flutter SDK – кросплатформен софтуерен инструмент за Android и iOS. Този SDK е написан с помощта на създадения от Google език за програмиране Dart. Интерфейсът на приложението и операционната система се рендират с помощта на енджина Escher, поддържащ OpenGL и Vulkan.

Засега в ОС Fuchsia почти нищо не работи, което не е за учудване, понеже тя се създава от нулата и засега е готов само скелета на новата ОС.

Можем да видим, че се поддържа гъвкав многопрозоречен режим, контекстна помощ и други. Според специалистите, интернет гигантът се опитва да се прехвърли от Linux и Java към собствени разработки, което ще даде възможност за създаване на универсална система с пълен контрол от страна на Google, с възможност за публикуване на обновявания за много устройства едновременно.

Източник: Калдата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top