skip to Main Content
0895728928 info@pixysoft.eu

Колко ток харчи една биткойн транзакция?

Една биткойн транзакция „яде” повече енергия, отколкото домакинство за три седмици.

Въпреки че виртуалната валута биткойн претърпя драматичен спад през последните дни, като цяло през 2017 г. стойността на тези „монети” достигна невиждани висоти. Заедно с това обаче криптовалутата има и огромен енергиен отпечатък. Колосален!

Около 300 хиляди биткойн транзакции се извършват всеки ден. Предвид текущите им параметри, всяка от тях използва около 215 киловатчаса (KWh) енергия, споделя анализаторът по криптовалути Алекс Де Ври пред изданието Motherboard. Това е повече, отколкото употребява едно средно домакинство за около три седмици.

За една година „копачите” на биткойн са в състояние да изконсумират 24 тераватчаса електроенергия. Това е колкото цяла Нигерия – страна със 186 милиона души население, отбелязва GreenTech.bg.

Биткойн (bitcoin) се създава чрез „копаене” – процес, който включва използването на мощни изчислителни ресурси, способни да решават сложни криптографски задачи, за да създават нови единици от така наречената валута. Има пропорционална зависимост между цената на виртуалната валута и количеството електричество, което се използва за добив на биткойн от дадена компютърна платформа.

Когато цената се повиши, „копачите” трябва да компенсират това, като добавят по-мощни изчислителни компоненти, обяснява анализаторът. А това увеличава и сметката за енергия. Специалистът оценява, че енергията, използвана от глобалната биткойн мрежа дневно, може да захранва общо 821 940 средни американски домакинства за цял ден.

Важно е да се знае, че изчисленията на Де Ври не са съвсем точни, тъй като зависят от редица вариращи фактори. Дори и при това положение обаче може да се каже със сигурност, че минималното възможно ниво на енергийно потребление за една транзакция е 77 KWh. А това пак е огромно количество енергия.

Де Ври е изчислил още, че един „копач” в Монголия, където се използва основно енергия от въглища, ще генерира между 8000 и 13000 килограма въглероден диоксид за един биткойн и от 24 000 до 40 000 килограма CO2 за час.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top